ÇAYIRHAN KASABASI

                              

 

Nallıhan'ın iki kasabasından biri Çayırhan diğeri de Sarıyardı. 

 

1977 yılında Çayırhan'la ilgili bir araştırma yapan Prof. Dr. Suna Kili'nin Çayırhan kitabından:

 

"Çayırhan'ın yeri ve konumu

 

Çayırhan, İstanbul-Ankara arasındaki 1 numaralı devlet yolu üzerinde Sarıyar baraj gölünün kıyısında alçak tepelerin çevrelediği küçük bir düzlükte kurulmuştur. Ankara'ya 126, Nallıhan'a 35, Beypazarı'na 27 km uzaklıktadır. Çayırhan'ın bugünkü kuruluş yeri 1958'de, eski köyün baraj suları altından kalmasından sonra seçilmiştir. O yıllara kadar Çayırhan, bugünkü yerleşim yerinin üç km kadar batısında, şimdi Eski köy denen yerde bulunuyordu. Eski köy'ün bir bölümü sular altında kalmıştır. Köyün duvar kalıntılarından bir bölümü bugün de baraj gölünün Ankara-Nallıhan yoluna göre güneyine düşen tepenin yamaçlarında görülmektedir. Eski köyün kalıntısı ile bugünkü Çayırhan arasında taşıt araçlarının geçebileceği bir toprak yol vardır. Bu toprak yol, yer yer İmparatorluk döneminin İstanbul-Bağdat yolu kalıntılarından geçmektedir. Tarihi İmparatorluk yolunun izleri bugün de burada görülmektedir.

 

Bugünkü Çayırhan, Sarıyar barajının yapımı ile su altında kalan eski Çayırhan, Sarılar ve Yardibi köylerinin birleştirilmesi sonucu 1958 yılında kurulmuştur.

 

İklim bakımından Nallıhan ilçesinin özelliklerini taşır. Nallıhan Bolu'ya yakın olduğu için Ankara'nın yayla iklimi ile İç Karadeniz iklimi burada birbirine karışır. Sarıyar Barajı'nın yapımından, büyük bir baraj gölünün ortaya çıkışından sonra Nallıhan'ın özellikle Çayırhan'ın ikliminde oldukça değişiklik başlamıştır. Çok yağış yoktur. Fakat Karadeniz üzerinden gelen rüzgarların etkisiyle ilkbahar, kış, sonbahar aylarında yağmurlar düşer. Yaz aylarında pek yağış görülmez. Kış aylarında Orta Anadolu'nun aksine fazla kar yağmaz, yayla ikliminin soğuklarına rastlanmaz. Ankara iklimine oranla, burada iklim oldukça ılımandır. Köyün çevresindeki dağlarda, tepelerde kış aylarında kar normal ölçülerde bulunur; ancak Çayırhan'ın içinde kar pek durmaz.

 

Bitki örtüsü yönünden Çayırhan ormandan yoksundur. Dikilerek yetiştirilen meyve ağaçlarının dışında köy topraklarında ağaç yoktur. Tarla tarımına, hayvancılığa yatkın bir yapısı vardır. Köyü çevreleyen tepeler çıplaktır. Bu tepelerde kalan tek tük ağaçlardan ve eskilerin anlattıklarından Çayırhan ve çevresinde önceleri ormanlıklar bulunduğu anlaşılmaktadır. Fakat yakım ve kırımla zamanla ormanların yok olduğu ortaya çıkmaktadır. Köyün içi, evlerin bahçeleri ve meyve ağaçları, üzüm asmaları ile yeşil görünüm içindedir. Köyü çevreleyen tepelerdeki aşınmalar sonucu toprak katlarında linyit kömürü, bitümlü şist, çeşitli kayaların renk renk türlerinin izlerine rastlanır.

 

Çayırhan güneyinden Eskişehir'in Mihalıççık, doğusundan Beypazarı'nın, kuzeyinden ve batısından da Nallıhan'ın diğer köyleriyle çevrilidir. En yakın köy Ankara-Nallıhan yolu üzerinde 2 km uzaklıktaki Davutoğlan Köyü'dür.

 

 

10.07.2020 2528